Ο Λεόντιος Οικονομίδης ήταν χημικός, βιομήχανος και ένας από τους θεμελιωτές της ελληνικής βιομηχανίας. Γεννήθηκε το 1866 στο χωριό Λιβάρτζι των Καλαβρύτων. Αδελφός του ήταν ο Σπήλιος Οικονομίδης, σημαντικός Έλληνας επιστήμονας, κορυφαίος των οργανικών χημικών στην Ελλάδα. Ο Λεόντιος Οικονομίδης τέλειωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και σε ηλικία 16 χρονών γράφτηκε στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1882 μετέβη για σπουδές χημείας στο Μόναχο, στο οποίο διέπρεπε ο αδελφός του, και έναν χρόνο αργότερα γράφτηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, όπου σπούδασε χημεία μέχρι το 1887. Με την εργασία του Περί της επιδράσεως της φαινόλης επί διαζωτοαμιδοβενζόλης, την οποία ανακοίνωσε στη Γερμανική Εταιρεία Χημικών Επιστημών, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ και από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Εργάστηκε για δύο χρόνια στο χημικό εργαστήριο του Λούνγκε. Επιστρέφοντας στην Ελλάδαμ δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στον Πειραιά. Σύντομα άρχισε να εργάζεται στην Χρωματουργεία Πειραιώς - Χρωπεί ΑΕ, μία από τις πρώτες χημικές βιομηχανίες στην Ελλάδα, όπου και ανέπτυξε την χημική βιομηχανία και ιδίως των χρωστικών ουσιών.
Ίδρυσε βιομηχανία τσιμέντου, οξέων, λιπασμάτων, οινοπνευματοποιίας και άλλες πολλές. Διετέλεσε επί πολυετεία Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών.
Θεωρείται ένας των κορυφαίων Ελλήνων χημικών και από τους κυριότερους ιδρυτές και δημιουργούς της Ελληνικής βιομηχανίας.
Υπήρξε συνιδρυτής της Εταιρείας Οινοπνευματοποιίας Ελευσίνας, της Εταιρείας Τσιμέντων «ΤΙΤΑΝ», επίσης συνιδρυτής, πρωτεργάτης και διευθυντής της εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, συνιδρυτής της Αγγειοπλαστικής Εταιρείας «Κεραμεικός», καθώς και άλλων εμπορικών και βιομηχανικών εταιρειών. Διετέλεσε πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Πειραιώς, ήταν συνιδρυτής του Συνδέσμου των Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος για πολλά χρόνια. Κλήθηκε να διδάξει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και να συμμετάσχει ως Υπουργικός Σύμβουλος.
Κληροδότησε το σημαντικό ποσό του εκατομμυρίου για την ίδρυση βραβείων.
Απεβίωσε το 1922 σε ηλικία 56 ετών.
Κληρονομία
Υποτροφίες, μετά από διαγωνισμό, σε πτυχιούχους του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.
Κληροδότημα
Υποτροφίες, με επιλογή, σε πτυχιούχους της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, με προτίμηση στους καταγομένους από τις περιφέρειες Καλαβρύτων και Αχαϊας.