Σύζυγος του δικαστικού λειτουργού Δημοσθένη Τζιβανόπουλου.
Με τη μυστική διαθήκη της, της 29/1/1922, η οποία δημοσιεύθηκε στην Αθήνα στις 9/8/1937, η Ελένη Τζιβανοπούλου κατέστησε κληρονόμο της περιουσίας της το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τον όρο το ήμισυ της περιουσίας της, μαζί με όσα κληροδότησε ο σύζυγός της στο Ίδρυμα, να διατεθούν για την ανέγερση Παθολογικού Νοσοκομείου, το οποίο θα έφερε τον τίτλο Νοσοκομείον Δημοσθένους και Ελένης Τζιβανοπούλου. Το υπόλοιπο ήμισυ της περιουσίας της όριζε να χρησιμεύει για τη νοσηλεία ανάλογου αριθμού πτωχών ασθενών. Τη διεύθυνση του Νοσοκομείου θα αναλάμβαναν, κατά την επιθυμία της, επιλεγμένοι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, ενώ η εύρυθμη λειτουργία του θα ανετίθετο στην Πανεπιστημιακή Σύγκλητο, κατά το παράδειγμα των νοσοκομείων "Αρεταίειο" και "Αιγηνήτειο".
Σήμερα, στο Κληροδότημα Ελένης Τζιβανοπούλου, ανήκουν τα ακίνητα:
- Κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 67.
- 1 κατοικία ισογείου 114 τμ και μία κατοικία 1ου ορόφου 110 τμ. σε οικόπεδο 620 τμ επί της οδού Βασ. Σοφίας 137, στον Δήμο Αμαρουσίου:
- 4 οικόπεδα στην Ερμούπολη Σύρου, εκτάσεως: 462 τμ, 100 τμ, 904 τμ και 916 τμ.
Σκοπός του κληροδοτήματος είναι η ίδρυση νοσοκομείου. Είναι σε διαδικασία τροποποίησης σκοπού, καθώς ο ισχύων σκοπός δεν είναι δυνατό να εκτελεστεί.
[Ο Δημοσθένης Τζιβανόπουλος γεννήθηκε στη Βαμβακού Λακωνίας το 1838 και πέθανε στην Αθήνα το 1921. Υπήρξε διαπρεπής νομομαθής και υπηρέτησε ως δικαστικός λειτουργός. Το 1852 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1857 αναγορεύθηκε διδάκτορας. Μετά το τέλος των σπουδών του άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Σπάρτη. Το 1858 εισήλθε στον δικαστικό κλάδο και υπηρέτησε ως Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Τρίπολης, Πρόεδρος Πρωτοδικών Κέρκυρας, Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθήνας, ενώ διήλθε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας: Αρεοπαγίτης από το 1877, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου από το 1890. Διατέλεσε, επίσης, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου από το 1892 έως το 1911.
Με τη διαθήκη του, της 3/3/1921, κληροδότησε τα βιβλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με κωδίκελλο της 8/7/1921 όριζε ότι "αν η οικία αυτή [πρόκειται για την οικία του στην οδό Πανεπιστημίου] πωληθή πλέον των 180.000 δραχμών, το πλεονάζον ποσό αντί να καταβληθεί εις τους κληροδόχους μου αναλόγως της κληροδοσίας, θέλω να περιέλθει ως κληροδότημα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπως και τούτο χρησιμεύση μεθ' ολοκλήρου της περιουσίας της συζύγου μου προς ανέγερσιν νοσοκομείου φέροντας το όνομά μου".]