Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

Δημήτριος Γρ. Αράπογλου (1890-1962)

Ομογενής επιχειρηματίας που έζησε και δραστηριοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.  Γονείς του ήταν ο Γρηγόριος και η Μαρία Αράπογλου. Από ευκατάστατη οικογένεια, σπούδασε στο Ελληνικό Λύκειο Γλωσσών και Εμπορίου και κατόπιν στη Ροβέρτειο Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο καπνών της Τραπεζούντας, ως συνέταιρος του γνωστού Έλληνα επιχειρηματία και ευεργέτη Ευγενίου Ευγενίδη. Αργότερα έγινε ναυτιλιακός πράκτορας. Οι επιχειρηματικές του σχέσεις με τον Ευγενίδη συνεχίστηκαν, καθώς o Δημήτριος Αράπογλου ήταν αντιπρόσωπος της American Export Line και της Svenska Orient Linien, της σουηδικής ναυτιλιακής εταιρείας που ίδρυσε και διεύθυνε στην Κωνσταντινούπολη ο Ευγένιος Ευγενίδης. Ο Δημήτριος Αράπογλου παντρεύτηκε τη Ζωή Νέτη, κόρη πλούσιου τραπεζίτη της Πόλης. Το ζεύγος Αράπογλου ανέπτυξε σημαντική κοινωνική προσφορά στην Κωνσταντινούπολη και αναφέρεται μεταξύ των Μεγάλων Ευεργετών των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων της Κωνσταντινούπολης της περιόδου 1925-1960.

Ο Δημήτριος Αράπογλου, με δύο ιδιόγραφες διαθήκες του, της 14/2/1955 και της 5/10/1959, κατατεθειμένες στο ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σημαντική ακίνητη περιουσία:

  • 5 διαμερίσματα/καταστήματα στην οδό Ακαδημίας 33
     
  • Ποσοστό 35% επί του κτιρίου στην οδό Ξεναγόρα 6 (συνιδιοκτησία με την Κληρονομία Π. Ποταμιάνου).

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θέλησε, επίσης, να διατεθούν τα χρήματα ή χρεώγραφα που θα βρίσκονταν μετά τον θάνατό του σε αμερικανικές ή ελληνικές τράπεζες, για να αγοραστεί ακόμη ένα ακίνητο και να ενισχυθεί το κληροδότημά του.

Το κληροδότημα Δημητρίου Αράπογλου θεσπίστηκε στη μνήμη του ίδιου, της συζύγου του Ζωής και των γονέων του, Γρηγορίου και Μαρίας. Ο διαθέτης εξέφρασε την επιθυμία να προτιμώνται οι υποψήφιοι που κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη.

Από τα εισοδήματά του κληροδοτήματος Δημητρίου Αράπογλου χορηγούνται: 

  • Δύο (2) υποτροφίες σε ομογενείς που κατάγονται κατά προτίμηση, από την Κωνσταντινούπολη, φοιτητές ή φοιτήτριες της Ελληνικής Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας, της Θεολογίας, της Ιατρικής και Οδοντιατρικής, όλων των αντιστοίχων Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με κριτήριο τη βαθμολογική σειρά εισαγωγής τους στην οικεία Σχολή ή της προαγωγής τους από το προηγούμενο στο επόμενο έτος σπουδών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προτιμώνται οι οικονομικά ασθενέστεροι. Μηνιαίο ποσό υποτροφίας: 250 ευρώ.